Kategorier
Aktuelt: Allment

Über til Norge

Den populære transportappen Über gjør store fremskritt i Europa, og enkelte sier den har revolusjonert taxibransjen. I Norge, derimot passer ikke appen inn i det allerede eksisterende transportsystemet og lovene rundt dette, så dette kommer med utfordringer for de som ønsker å benytte seg av tilbudet her. Konseptet er at både kunde og sjåføren har appen på sin telefon, og hele reisen blir bestilt, navigert og betalt gjennom appen. I Norge blir den nå bare brukt i Oslo, selv om appen er bestemt som generelt ulovlig.

Her i landet må man gjennom en rekke steg for å få en kjøreseddel til godkjent persontransport, dette er en av kravene über ikke har. I tillegg er det problemer med skatt og diverse andre aspekter som gjør at sjåførene fra über blir sett på som pirattaxier av politiet i dag. I Oslo har allerede mange biler blitt avskiltet på grunn av dette.

Mange er enig i at taxibransjen sårt trenger en reform. Det kan være både dyrt og vanskelig å skaffe seg taxi, og man blir gjerne sittende på telefonen for å forklare veien til akkurat der man står. I Über kan sjåføren alltid se deg, og du han se han via appen, og de har mange smarte løsninger som den tradisjonelle taxien kan lære mye av. Likevel er det viktig å respektere de lover og regler som virker nå, og stille alle konkurrenter fra et likt startpunkt. Grunnen til at taxi kan være for eksempel dyrt er på grunn av alle reguleringene i bransjen som skal sikre kunden et sikkert og godt produkt, og über har ikke disse kravene, og man kan dermed ikke være sikkert på at produktet er trygt.

Enten må über tilrettelegge seg de norske lovene, eller så må det skje en endring i systemet vårt, og dermed reformere hele taxibransjen. Dette kan være en god ting, selv om taxibransjen er bekymret for denne nye konkurrenten, vil nye retningslinjer være svært nyttig i en utslitt bransje, og kundene vil få nyte godene av fri konkurranse.

Legg igjen en kommentar