Kategorier
Aktuelt: Fagleg

Sovende vaktbikkje

I går var dagen jeg visste at generasjon internett hadde fått jobb i selv landets mest etablerte redaksjoner.

François_Desportes_-_A_Dog_and_a_Cat_Fighting_in_a_Kitchen_Interior_-_WGA06322
kilde

I går var dagen jeg visste at generasjon internett hadde fått jobb i selv landets mest etablerte redaksjoner. Kanskje har de praksis, mest sannsynlig er de bare freelance, likevel ble jeg kald inn til margen av å lese sakene de produserte.

Det regner i Bergen
Det var bare en sak i Bergens Tidene om at det regner i Bergen.
Ingenting kunne være mindre oppsiktsvekkende. Likevel sank hjertet helt ned i magen: artikkelen hadde form av en sak på nettstedet Buzzfeed. For hvert punkt i saken som hadde fått navnet «Elsker du fortsatt Bergen etter å ha lest denne saken?» ble jeg møtt av et av internetts mest berømte gif. (Altså små animerte filer som ofte er et lite kutt av en større helhet.)

Når etablerte medier oppfører seg som private på nett
«Cat Tax» er et fenomen fra nettsiden Imgur der en hver bilde-post kan avslutte med bildet av en hvilensomhelst katt. Katten er ment å blidgjøre mottaker, og stimulere til en positiv respons. (I form av at bilde-posten stemmes opp, og slik når flere.) I går kveld betalte altså Bergens Tidene sin Cat Tax, ikke bare en men to ganger.

Også på rikskringkastingens nettsider ble jeg møtt av en av internettets mange katter. Dette var riktignok en sak publisert av NRK P3, som i alle fall historisk sett var statskanalens enfant terrible. Til gjengled var denne saken av langt mørkere karakter: en ung jente mente hun var en katt fanget i en kvinnes kropp. Jeg sier mørkere fordi en slik artikkel med stor sannsynlighet vil føre til at sakens hovedperson vil bli utsatt for hånlige kommentarer. Innimellom et par kommentarer om hvor pinlig berørt man ble av intervjuobjektet tok kommentarfeltet en ganske uventet retning. Det mentes at dette var brudd på god presseskikk, og flere sa de skulle klage til PFU.

Ny på nett
Er det voksesmerter? Internett er kun et øyeblikk av vår felles historie og man kan påstå at ingen enda helt er i stand til bruke det. Likevel er det bekymringsfullt at etablerte redaksjoner velger å benytte seg av det som være private utgiveres privilegium: nemlig det å bestikke leseren med en kattepus.

Legg igjen en kommentar