Kategorier
Aktuelt: Fagleg

“Lovens lengste arm”- en fortelling om utkant Norge

Simen Eriksen, den eneste politimannen på Sørøya. Foto: NRK
Simen Eriksen, den eneste politimannen på Sørøya. Foto: NRK

Hvordan er det å være politimann helt alene på en forblåst øye langt der borte i nord? Dette er et sted hvor alle kjenner alle og du som politimann har vokst opp med både sivile og kriminelle. Dette er hovedfokuset for NRKs nye egenproduserte dokumentar.

Der oppe hvor en “ikkje skulle tru, at nokon kunne bu” har folk bodd og levd i generasjoner, og der det er folk er det behov for politi. Det er kanskje ikke snøscootere eller skytetrening på finnmarksvidda som slår folk først når en snakker om politi. Da er det nok blålys og de mer sentrale byene som dukker opp først i tankene. Virkeligheten er nok mer nyansert. Norge er tross alt et land som strekker seg så meget lengre enn fra Oslo til Trondheim, eller fra Oslo til Bergen.

Simen Eriksen er en nyutdannet politimann og helt alene i sin tjeneste på Sørøya. Hans ansvarsområde? Ca 1000 mennesker hvor alle kjenner alle. Det er fascinerende å se hvordan han håndterer de mange oppgavene politiet har og samtidig må han sjonglere de sosiale relasjonene han har med innbyggerne. NRK har i mine øyne klart å få frem denne balansen. Dokumentaren er både kunnskapoppbyggende, og har en evne til å vise en side som er ukjent for mange av oss sør i Norge.

NRK sitt valg om å produsere og sende denne dokumentaren er ikke tilfeldig etter mitt syn. I lengre tid har det vært snakk om sammenslåing av politidistrikt. Fra 1. januar 2016 er dette en realitet. Det som tidligere var 27 politidistrikt blir da til 12. Hvordan vil dette påvirke lensmannskontorene? Allerede nå er flere ikke i bruk, lagt ned eller har kun åpent noen dager i uken.

Hva er det så NRK ønsker å fortelle oss? Kan en se denne dokumentaren i lys av NRK-plakaten punkt 1.b.?  “NRK skal bidra til å fremme den offentlige samtalen og medvirke til at hele befolkningen får tilstrekkelig informasjon til å kunne være aktivt med i demokratiske prosesser.”

Det er i gjennom Simen og de andre personene at vi får et innblikk av i Finnmarks mange småsamfunn. Det er også gjennom dem vi ser hvordan det kan bli dersom flere og flere lensmannskontorer blir nedlagt. NRK som rikskanal har en utrolig påvirkning og ved å gi oss dette innblikket er med på å øke bevisstheten blant folk.

Først og fremst er det politiet og deres oppgaver som står i fokus. Dette er mennesker som ønsker å jobbe i et yrke som skal opprettholde ro og orden, samt skape trygghet i våre liv. Hva skjer så når de selv ikke har noen som er med å skape trygghet for dem? Situasjoner hvor du helst skulle ha vært to, men du er alene. Nærmeste kollega? Ja det er to timer unna på naboøya. Det er ikke en situasjon som skaper trygghet.

Dokumentaren tar oss med til en del av Norge som det er lett å glemme for oss som bor sørover. Hvordan vil sammenslåingen være for de som vil jobbe som politi i  Finnmark? Vil en sentralisering være for det beste eller vil Simen fortsatt være alene om å være ansvarlig for 1000 mennesker? Kanskje vil det forsatt være slik at noen steder er politiet kun tilstede tre av syv dager.Et annet poeng er vel også nevne at vi vi som nasjon har mange interesser i Finnmark, både av fiske, naturreservat samt grensen til Russland. Vil vi da ha områder hvor folk kan gjøre som de vil?

Kilder

-NRK nett-tv. “Lovens Lengste arm”

-NRK nettartikkel om dokumentaren (http://www.nrk.no/finnmark/de-kriminelle-kjenner-simen_-og-han-kjenner-dem-1.12521275)

-NRK nettarikkel om samennslåing av politidistrik i Finmark (http://www.nrk.no/troms/onsker-sammenslaing-med-politiet-i-troms-1.12179223)

Legg igjen en kommentar