Ekkofestival nr: 13

 

EkkoFestival nr: 13

 

asle
Foto: Bergen Kommune

Asle Brodin er kunstnerisk leder for Ekkofestivalen i Bergen. Festivalen arrangeres i år for trettende gang på rad, fra 26 oktober til 4 november. Jeg tok turen innom Østre og møtte Asle for en prat om festivalen.

 

Bergen som festivalby

Bergen er en mangfoldig og nyskapende kulturby med et vitalt og bredt musikk, kunst- og kulturliv, som bidrar til gode opplevelser for lokalbefolkningen og tilreisende. Byen har et rikt spekter av festivaler hele året. Blant dem er Festspillene, Bergenfest, Nattjazz på våren, og Bergen Internasjonale Filmfestival, inkludert Ekkofestivalen på høsten. Ekko er en årlig kunst- og musikkfestival på Østre med fokus på elektroniske og eksperimentelle musikalske utrykk, som befinner seg utenfor den kommersielle motorveien. Festivalen arbeider for å skape nye arenaer og arrangementer for både publikum og utøvere med spesielt fokus på å etablere en plattform for artister og produksjonsmiljøet.

Starten på Ekko

Det er mandag morgen i oktober, bare noen uker før festivalen sparkes i gang. Man merker at festivalforberedelsene har tredd i full kraft, rundt om kring ligger det festivalprogram, utstyr og plakater. Vi slår oss ned i en sofa i husets første etasje. Vi begynner intervjuet med å snakke om Asles bakgrunn og interesse for elektronisk musikk.

Hvordan startet Ekko?

-Jeg startet prosjektet Ekko sammen med en god venn i 2002. Vi arrangerte på den tiden mye klubbkvelder og konserter rundt om kring i Norge, men når det kom til festivaler så savnet vi noe som passet oss. Det er så enkelt ofte. Festival føltes litt som samlebånd, stort program men mye det samme alle steder. Derfor lagde vi vårt eget prosjekt, som for tretten år siden ble Ekkofestivalen. I begynnelsen var elektronisk musikk mer spisset, det var mye datamaskiner, og mindre konstellasjoner. Etter hvert begynte vi å bevege oss ut for å se hva som var inspirasjonskilden bak elektronisk musikk. Der fra ballet det videre på seg til å også være en festival som ble opptatt av å lage nye kunstneriske prosjekter. Vi fikk utøvere til å lage nye ting, ved å gå til en musiker og si at vi vil at du skal skrive ny musikk til oss. Det handler ikke bare om at vi ønsker å framføre noe nytt men også det at vi gjerne vil være med på å hjelpe utøvere til å ha tid til å lage ny musikk.

I utkanten av det kommersielle

Hva mener du det er som gjør at Ekkofetivalen skiller seg ut blant andre arrangementer i Bergen?

Rival_Consoles_EKKO_2015 © Cecilie Bannow 2015_web-5 (1)
Foto: CecilieBannow, Ekko-festival 2015

-For oss handler det om å være tydelig og å dekke noe som andre ikke gjør. Når en sjanger eller utrykk blir stort og kommersielt, tenker vi at det er noe andre kan få lov til å representere. For å si det sånn, det blir ikke noe Kygo på Ekko. Vi ønsker å være med på å legge listen for hva man definerer som innenfor og interessant, innenfor sjangeren elektronisk musikk. Det er mange aktør, og mange som jobber for den mer kommersielle delen med elektronisk musikk, den som er enormt tydelig i mediebildet og som sjanger, den som har masse eksponering. Vi ønsker ikke være der. Det er alltid masse interessant å ta av som ligge i underskogen og lusker. Ekko er en liten og fokusert festival. Det er vanskelig å si nøyaktig hva man ser etter, men vi ser etter noe som man synes kan være spennende og bra, som også kan ha et publikum. Vi beveger oss alltid i utkanten av det kommersielle. Det er mange ting vi kunne ha gjort som hadde vært mye lettere, det er litt som å gå i oppoverbakke hele tiden. Konstant gjøre det litt vanskelig for seg selv.

 

Vi avslutter intervjuet med spørsmålet: Hvilken artist gleder du deg mest til å se under festivalen?

-Alle! Det blir vanskelig å velge, det er mange artister jeg gleder meg kjempe mye til å se. Men om jeg skal velge noen, vil jeg nevne norske Jenny Hval. Hun har fått sitt skikkelige internasjonale gjennombrudd, hennes musikk er så alternativ og egen, det blir spennende.

-I tillegg vil jeg nevne den ghanesiske artisten ATA KAK, det bli kjempegøy, det er ikke ofte det kommer en hiplife-artist til Bergen.

Jeg lurer på hva en hiplife-artist er og får svar:

-Hiplife er en afrikans egen sjanger veldig representativ for Ghana, hvor man tar sin Afrikanske bakgrunn og blander med hiphop-estetikk. Denne musikken ble i Europa løftet frem av Brian Shimovitz som står bak nettstedet og plateselskapet «Awesome Tapes From Africa”, opprinnelig en blogg som Brian startet, etter en studietur til Vest-Afrika. På turen kom han over en rekke kassetter med lokale artister, med musikk som aldri har tatt turen utenfor hjemlandets grenser.

Hvis man er interessert i elektro musikk og ønsker å oppleve en festival litt utenom det vanlige, følg Ekkofestivalen eller Østre på Facebook. Asle Brodin ønsker alle hjertelig velkommen.

 

 

Legg igjen en kommentar