Kategorier
Ymse informasjon

Bablende Babel og babelsk forvirring

Tekst og illustrasjon: Gudrun Kringlebotn

Det finnes i dag omlag 7102 språk i verden.[1] Av disse er kinesisk det desidert største språket, med hele 1,2 milliarder talende. Engelsk er mest utberedt, og anses å være et offisielt språk i 115 av verdens cirka 200 land.[2] [3] I følge Store Norske Leksikon, kan et språk defineres som «den egenskap å frembringe hørbare (tale) eller synlige (tegn, skrift) ytringer som inneholder informasjon om sanseinntrykk, tanker, følelser og så videre, fra et individ til et annet individ.»[4]

babels tårn_illustrasjonEn gang i tiden talte alle mennesker samme språk. Det var før vi lærte å bruke tungen til å forme de lyder som i dag utgjør vår dagligtale. Da talte vi med kroppen. En gest, et blikk, eller fraværet av disse, var nok. Også i dag utgjør kroppsspråket en viktig del av vår samhandling. Samspillet mellom det talte og det utøvede ord kan underbygge meningen i det som blir sagt. Selv når vi taler ulike tungemål, vil det være mulig å gestikulere seg frem til gjensidig forståelse.

I bibelen kan man lese om den gang menneskene ønsket å bygge et tårn for å nå himmelen og bli like mektige som Gud selv. Dette ble naturligvis dårlig mottatt fra oven. For å forhindre videre konstruksjon, ga den språkmektige Gud hver og en sitt unike tungemål. Uten språklig forståelse stagnerte samarbeidet. Slik er det fremdeles: Progresjon avhenger av god kommunikasjon.

 

[1] Ethnologue: Languages of the World. Hentet fra: https://www.ethnologue.com/about/updates-corrections [26.08.15]

[2] Illustrert Vitenskap. ”Verdens 13 mest talte språk.” Hentet fra: http://illvit.no/mennesket/verdens-13-mest-talte-sprak [26.08.15]

[3] Globalis. ”Hva er et land?” Hentet fra: http://www.globalis.no/Om-Globalis/Hva-er-et-land [26.08.15]

[4] Store Norske Leksikon. ”Språk” Hentet fra: http://www.snl.no/sprak [27.08.15]

Ett svar til “Bablende Babel og babelsk forvirring”

Godt. Eg ville delt det midterste avsnittet i to. Og kanskje fått inn ei mellomoverskrift ein stad i teksten.

Det hadde vore mogleg å utvide teksten med fleire døme for å illustrere poenget. Finnes det liknande fabler som den om Babels tårn? Og kva med den berømmelege babelfisken?

Legg igjen en kommentar