Kategorier
Aktuelt: Allment

En hyllest til mangfoldet i samfunnet

Illustrasjon fra Regnbuedagene.no
Illustrasjon fra Regnbuedagene.no

Av Julia Beate Bådsvik

Regnbuedagene 2015 går av stabelen lørdag 30. mai og varer ni dager til ende, med selve paraden 6. juni. Det er syvende gang den kjærlighetsfylte og kulturrike festivalen finner sted i Bergens gater, og skimter i år til med kjente fra både innland og utland.

Ingen skal føle seg alene

Leder av Regnbuedagene 2015, Joakim Aadland, skriver på velkomstsiden til festivalen at de ønsker å sende et signal om hvilket samfunn man ønsker å ha i Norge. Selv om Norge har et mer åpent og aksepterende samfunn enn mange andre land, er det fortsatt mange LHBT-personer (lesbisk, homofil, bifil, transperson) som er i skapet og skjuler sin legning eller kjønnsuttrykk. Med frykt og skam for hva andre vil si, ønsker ikke Aadland at de skal føle skam over hvem de er.

Regnbue-paraden er også et symbol for håp og solidarisk støtte til de i land som Russland, som har det siste året vist en bekymringsverdig utvikling. I enkelte land, som Saudi-Arabia og Uganda, blir man ikke bare utstøtt fra familien, men man risikerer å bli rettsforfulgt på grunn av sin legning.

Festivalen vil blant annet inkludere en skare aktuelle debatter, konserter, kåring av Mr. & Miss Gay, drag-workshop, dragshow, kunstutstilling, filmfestivalen «Skråblikk», bondagekurs, quiz, talkshowet «Skeiv Preik», ungdoms-arrangementer og flere andre sosiale arrangement. For en fullstendig og oppdatert oversikt kan du sjekke Regnbuedagene 2015s Facebook-arrangement.

Store navn

Til Regnbuenatten 6. juni kommer Willam Belli fra USA, verdenskjent Dragqueen i LHBT-miljøet for sin tid i Rupaul Dragrace sesong 4, hvor hun gjorde en fremtrende og merkverdig figur frem til sin diskvalifikasjon. Hun har en fanskare på YouTube med sin serie «Willam’s Beatdown» hvor det grovt og gledelig harseleres med videoer Willam har funnet omkring på det sosiale nettverket. I tillegg har hun tidligere vært en del av bandet DWM, nå oppløst, med sine humoristiske låter, blant annet «Boy Is A Bottom» som er gitt ut på både engelsk og spansk («Es Una Pasiva»).

Fra hjemlige trakter kommer Trude Drevland og statsminister Erna Solberg. Drevland skal som tidligere år holde tale i forkant av paraden 6. juni. I tillegg vil blant annet DJ Marianne Jemptegård og DJ Andy være en del av Regnbuenatten på kveldstid etter paraden.

Åpent for de som vil

Paraden og festivalen er åpen for alle som vil være med, LHBT eller ei, så lenge man vil være med å marsjere for budskapet og et åpent samfunn vil alle være velkommen: organisasjoner, bedrifter, politiske partier, politikere og enkeltindivider oppfordres alle til å ta del. Arbeidet med å skape mer aksept og toleranse i samfunnet er et langsiktig arbeid for festivalen.

For oppdateringer kan du følge Regnbuedagene på Facebook, Twitter, og Snapchat: regnbuedagene.

Har du lyst å hjelpe til som frivillig? Send en e-post til frivillig@regnbuedagene.no.

Legg igjen en kommentar