Kategorier
Aktuelt: Allment

Ønsker matkastelov i Norge

STORT MATSVINN: Nordmenn kaster over 300 000 tonn mat i året. Foto: U.S. Department of Agriculture.
STORT MATSVINN: Nordmenn kaster over 300 000 tonn mat i året. Foto: U.S. Department of Agriculture.

Framtiden i våre hender har tatt opp kampen mot matsvinnet. Nå kaster KrF seg inn i ringen.

Av: Mia Hanssen Løfsnæs   

Samtidig som at nesten 800 millioner mennesker i verden er underernærte, kaster nordmenn over 300 000 tonn mat hvert eneste år. Ifølge Framtiden i våre hender inneholder maten vi kaster nok kalorier til å mette 900 000 mennesker.

Uholdbart

KREVER TILTAK: Lederen for Fremtiden i våre hender, Arild Hermstad, mener vi må gjøre noe med det økende matsvinnet. Foto: Fremtiden i våre hender.
KREVER TILTAK: Lederen for Fremtiden i våre hender, Arild Hermstad, ønsker å redusere matsvinnet. Foto: Fremtiden i våre hender.

— De siste tallene viser at matsvinnet øker. Det er uholdbart, utalte lederen for Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, til Dagsavisen.

Miljø- og solidaritetsorganisasjonen har drevet en kampanje for å få regjeringen til å underlegge butikkene en matkastelov. Så langt har forslaget fått over 17 000 signaturer, og fanget interessen til politikerne.

— Det er veldig bra at Framtiden i våre hender setter fokus på matkastingen. Også vi i KrF er veldig opptatt av å få redusert matsvinnet, sier KrFs Line Henriette Hjemdal.

KrF inn i kampen

Når stortinget trer i kraft igjen 1. oktober har KrF annonsert at de vil foreslå en matkastelov. En av bakgrunnene for KrFs forslag er FNs mål om å halvere matsvinnet i verden innen 2030.

— Det er et veldig godt mål som alle må bidra til. Derfor fremmer vi forslaget om en matkastelov, sier Hjemdal til Dagsavisen.

Partiet vil som Framtiden i Våre hender pålegge butikkene å donere spiselig mat til veldedighet eller dyrefôr istedenfor å kaste det.

— Ved en matkastelov blir mat som ellers ville ha blitt kastet, tilgodesett trengende mennesker. Dermed får vi en vinn-vinn-situasjon, påpeker Hjemdal til Dagsavisen.

FRANSK INSPIRASJON: KrFs Line Henriette Hjemdal mener vi må følge matlandet Frankrike som allerede har innført en matkastelov. Foto: Stortinget.
FRANSK INSPIRASJON: KrFs Line Henriette Hjemdal mener Norge må gjøre som matlandet Frankrike.. Foto: Stortinget.

Inspirert av Frankrike

Både KrF og Framtiden i våre henders forslag til matkastelov er inspirert av loven som nylig ble innført i Frankrike.

— Dagligvarekjedene og matprodusentene fortjener honnør for det de har gjort for å redusere matsvinnet, men nå trenger vi å ta nye steg. Matlandet Frankrike har gått foran. Det er vel verdt for oss å gå etter, forklarer Hjemdal til Dagsavisen.

Framtiden i våre hender er svært fornøyde med at KrF vil fremme et forslag om en matkastelov i Stortinget. Hermstad påpeker likevel at arbeidet med kampanjen ikke er over.

— Nå blir det enda viktigere at flest mulig engasjerer seg slik at Stortinget merker presset, avslutter Hermstad.

 

 

Kilder

https://www.gronnungdom.no/blog/2016/02/matsvinn-forsvinn/ [Lest 07.09.16]

https://www.wfp.org/hunger/stats [Lest 07.09.16]

http://www.dagsavisen.no/innenriks/vil-forby-matkast-1.774615 [Lest 07.09.16]

http://www.framtiden.no/201608317029/aktuelt/mat/derfor-trenger-norge-en-matkastelov.html [Lest 07.09.16]

http://www.framtiden.no/201609067032/aktuelt/mat/matkastelov-til-stortinget.html [Lest 07.09.16]

 

Legg igjen en kommentar