Kategorier
Aktuelt: Fagleg

Snapchat – én for alle, alle for én

(Foto: Wikimedia)
(Foto: Wikimedia)

Kort, kjapt og umiddelbart. Akkurat som vi vil ha det i det 21. århundret.

Når man snakker om sosiale medier, tenker folk automatisk på Facebook, Twitter og Instagram. Men hva med Snapchat? Da Snapchat dukket opp i 2011 var det mange som ikke helt skjønte poenget med en slik app. Man kunne ta et bilde, velge hvor mange sekunder det skulle vises og så sende til en venn. Vennen fikk da se bildet så lenge som du hadde valgt at bildet skulle vises, og etter dette var bildet tapt for evig. Med dette åpnet det seg en helt ny verden for snap-happy folk der ute. Plutselig hadde man en måte å formidle alt man gjorde til enhver tid, og det ble en ny måte å kommunisere på.

Godkjent snoking

Ved hjelp av Snapchat har det blitt mulig å vise frem alt man gjør, spising, festing, reiser og hverdagslige ting. Man velger selvsagt fortsatt hvilke deler man vil vise frem både av bra og dårlige hendelser. I motsetning til Facebook hvor trenden kanskje er å vise fram de beste sidene ved livet, blir det med Snapchat akseptert å vise at livet ikke er perfekt. Det blir greit å vise frem alle sidene ved seg selv, kvisene, dårlige kokkeegenskaper, ensomhet. Snapchat inviterer til selvironi.

Da Snapchat lanserte funksjonen «stories» ble det mulig for brukere å legge flere snaps inn i én lang historie som alle på vennelisten kunne se. Dette ble en av Snapchats mest populære funksjoner.

Mennesker har alltid vært nysgjerrig på hva andre holder på med, og med Snapchat får man muligheten til å se hva andre gjør på. Dette ble enda lettere å få til da Snapchat lanserte events hvor folk kunne sende inn snaps fra et event de var med på, og så ble det lagt sammen til én lang historie som folk i hele verden kunne se senere. Et eksempel er 17.mai-historien fra i år, hvor norske snappere kunne sende inn sin feiring til eventet i Snapchat som ble vist til alle i verden.

Kreativiteten slippes løs

Snapchat har blitt en lekeplass for kreativitet. Bildene du tar kan ha filtere, klokkeslett, varmegrader, farten du holder når du tar snap (den advarer deg hvis du kjører og snapper samtidig), du kan tegne, legge inn emojis og legge filtere som beveger seg på ansiktet ditt. Mulighetene er uendelige når det kommer til hvordan du vil uttrykke og fremstille deg selv på Snapchat. Rundt 50 % av Norges smarttelefonbrukere er på Snapchat, og det sier vel litt om hvor glad vi mennesker er i å vise oss frem og ta del i andres liv.

Med Snapchat er det til og med mulig å følge kjente folk, og man føler man får ta del i deres liv. Er du ikke fornøyd med ditt eget liv, har du nå muligheten til å leve gjennom andre. Kjendiser som Caroline Berg Eriksen (Fotballfrue) har under snapnavnet @carobergeriksen rundt 38,000 følgere som kan se livet hennes på farten til enhver tid. 

Hold det kort

Det vakre med Snapchat er også hvor korte meldingene er nødt til å være, ettersom det lengste en snap kan vare er 10 sekunder. Dermed blir man ikke utsatt for de samme lange statusene man kanskje opplever på Facebook. I en tid hvor oppmerksomhetsspannet til folk kanskje ikke er på topp, er dette en genial funksjon.

Med snapchat har du egentlig alt du trenger for å være med venner selv når du er alene. Hvor mange andre steder går det an å ha en samtale som kun består av ansiktsuttrykk? 

Legg igjen en kommentar