Kategorier
Aktuelt: Fagleg

Anonym versus å redde liv?

People in Silhouette av Idea go gjennom Freedigitalphotos.net

Den britiske politikeren Theresa May fikk en del oppmerksomhet da hun i fjor foreslo at man skulle overvåke all internett aktivitet i Storbritannia; med argumentet att det skulle redde liv. I motsetning til alle sammen som var i mot lovforslaget, som ”satte politikk foran menneskelige liv”. Reaksjonene lot ikke vente på seg. Lovforslaget, som blitt en populær tilnærmelse i mange av Europas demokratier, debatteres også her til lands.

”Til sammen ble 2.200 mobiltelefoner og andre kommunikasjonsanlegg avlyttet i løpet av 2010 og 2011” skriver digi.no og poengterer at flere personer involvert i avlyttingen ikke er sikkerhetserklært slik politiets ansatte, som for eksempel Telenorpersonellet PST samarbeider med. Og i 2012 skapet Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene (EOS) rubrikker da de avdekket en sak hvor 120 personer overvåkedes ulovlig i Norge.

Jeg er selvfølgelig klar over at det eksisterer en god del kriminelt på internett. Men så lenge myndigheter mangler resurser og kompetanse for å utgå fra den kriminelle handlingen så skal ikke et fremskyndet lovforslag gå ut over personvernet eller ytringsfriheten, vel?

Samtidig begynner mange online-forum, å kreve innlogging og bruk av eget navn i kommentarfelt. Noe som går helt i linje med et mer overvåket og kontrollert bruk av internett.

Men negative konsekvenser, gjennom krav på bruk av eget navn, kan være virkeligheten for enkelte; misshandlade, syke, mobbete, og utsatte personer kan ikke publisere sitt navn hvor som helst. Betyr dette at de savner retten å mene noe på internett?
Dog vil jeg poengtere at man ikke kan anse internett som et isolert element, hvor alt er tillatt. Det finnes fremdeles en nasjons lover og regler at forholde seg til.

The Jerusalem Post publiserte i mars i år, en artikkel om en palestinsk man som fått 6 års fengsel for en Facebook-like. Helt klart i strid mot våres demokratiske holdning til ytringsfrihet, men et standpunkt allikevel.
De amerikanske myndighetene har, også de, satt en standpunkt i saken om nedlastning av musikk, da de ga en britiske kvinne 1,2 millioner i bot for akkurat dette. Hva gjelder Norge så ønsker jeg at de norske myndighetene kunne gjort det samme, i saken om voldstrusler på nett.
For de er mange – usaklige og meget usjarmerende innspill i diverse kommentarfelt. Men politiet har rett og slett ikke resurser nok for å følge opp disse utredninger, dessuten skjønner folk flest, at dette kun er ord. Men allikevel burde de ikke stå der. Det er mot nasjonens lover.

Men så lenge innlegg ikke strider mot disse lover, skal de være på sin plass å registrere disse, og hvem skal overvåke dem? Og hvem overvåker de som overvåker? Er det for eksempel sånn at en arbeidsgiver kan overvåke sine ansatte og bruke informasjonen hvor og når som helst?

Datatilsynet ger klare retningslinjer at følge; ”Virksomheten må som hovedregel ha et frivillig, uttrykkelig og informert samtykke fra de ansatte dersom loggene skal brukes til andre formål enn administrasjon og informasjonssikkerhet.” De skriver videre at loggene ikke kan benyttes til overvåking av de ansatte til bruk ved oppsigelser uten særskilt behandlingsgrunnlag. De understeker at ”overvåking innebærer en større trussel mot de ansattes personvern, enn sikring av systemet og datadrift”.

Kommunikasjon i diverse internett-baserte forum, er en helt ny form for kommunikasjon, og er ofte en spontan, og sikkert ikke sjelden fra personer som ikke deltar i ansikt-til-ansikt diskusjoner. Og nei, det er ikke noen som tvinger noen til å kommentere, men hold i minnet at det heller ikke er noen som tvinger folk til å lese dem.
Mange kommentarer viker ikke sjelden av fra temaet og skaper snart en debatt mellom anonyme personer om rettstaving, politikk, religion og fotball. Men til tross for dette, responderer personer på anonyma innlegg. Dette er en ny og uvant form av kommunikasjon. Men kommunikasjon allikevel.

Så hvor mye vi enn ønsker oss gjennomtenkte innlegg til artikler, eller gjennomtenkte budskap, er det rett og slett ikke sånn virkeligheten ser ut.
Sant nok, mye er ikke bra; men det eksisterer også navngitte personer bak innlegg som ikke setter særlig høy standard de heller.

Anonym versus å redde liv? Jeg vil gjerne tru at kombinasjonen ikke dreper noen.

Text av Linette Laggren 6. April 2013

Les mer om anonymitet og overvåking her.
Kilder:
digi.no
piratpartiet.no
datatilsynet.no
http://www.telegraph.co.uk

Legg igjen en kommentar